Loading...

❤ Radi vám pomôžeme s objednávkou po telefóne: +420 776 634 912 - po-pi 9:00-16:00 ❤

×

Cnie sa vám po vianočných trhoch? Doprajte si pochúťky aj doma!

20.12.2020 20:16

Jednou z mnohých nepríjemných noviniek a obmedzení v roku 2020 je nemožnosť si poriadne vychutnať klasické vianočné trhy. Pokiaľ na túto tradíciu ale nedáte dopustiť, pripravili sme pre vás recepty na vianočný punč, langoše a trdelník - doprajte si tieto vianočné pochutiny aj v pohodlí domova! 

Domáci punč


Tento recept má grády, spoľahlivo vás zahreje a príjemne s ním prekvapíte rodinu. 

 

Budete potrebovať:
 

100 ml rumu
2 fľaše červeného vína
kôru z limetky
kôru z citrónu
1 pomaranč
1 kúsok škorice
1 vanilkový lusk
1 muškátový oriešok
6 hviezdičiek anýzu
6 klinčekov
200 g cukru

Postup:

 
  1. Do hrnca si dáme kúsok kôry z pomaranča a cukor. Kôru skrútime a následne pridáme aj šťavu z pomaranča. 

  2. Potom pridáme klinčeky, kúsok skrútenej kôry z limetky a citrónu, vylupnutú vanilku aj s luskom, nalámanú škoricu, pol fľaše vína, nastrúhaný muškátový oriešok a anýz.

  3. Všetko uvaríme do hustoty sirupu, potom prilejeme zvyšok vína a necháme 5 minút pobublávať. Nakoniec odstavíme a pridáme ešte 100 ml rumu.
 

Vynikajúce langoše z kyslej smotany

Pripravte si:

 

500 g hladkej múky2 lyžice soli100 ml mlieka100 ml mlieka (mierne ohriateho)100 ml kyslej smotany
1 vajce
pol kocky čerstvého droždia
pol lyžičky cukru

 

A ako langoše urobíme?

 
  1. Najprv si pripravíme kvások - v mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor a počkáme, než výjde kvások

  2. Vedľa zmiešame vajce, zvyšné mlieko, kvások, múku a soľ
  3. Vypracujeme hladké cesto
  4. Cesto vložíme do chladničky, kde ho necháme kysnúť celú noc
  5. Z cesta odoberieme menšie kúsky a rukami vytvoríme čo najtenšie placky
  6. Smažíme na rozpálenom oleji do zlata - langoše sú hotové raz dva, je treba na ne dávať pozor, aby sa nespálili
  7. Podávame podľa chuti - so smotanou, syrom, cesnakom, slaninou...
 

Pravý staročeský trdelník

 

Ingrediencie:

250 g hladkej múky
20 g droždia
pol lyžičky cukru
2 žĺtka
40 g masla alebo Hery
250 ml mlieka
soľ
1 bielok na potretie
niečo na obalenie - krupicový cukor, sézam… 

 

Kuchtiaci postup

 
  1. Z polovice mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Vzišlím kváskom a zvyšným mliekom zmiešaným s rozpusteným tukom a žĺtkami zarobíme cesto tuhé ako na koláče a dáme ho vykysnúť. 

  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 kúskov, vyválame prúžky asi 30 cm dlhé a volne ich ovinieme okolo plechových trubičiek (dajú sa kúpiť za cca 50 Kč, prípadne šikovný domáci kutil vyrobí), aby boli medzi prúžkami malé medzery. 
  3. Trubičky s navinutým cestom rolujeme po vale až sa prúžky cesta zploštia a zaplnia medzery. Trdelníky poukladáme na vymastený plech a necháme vykysnúť.
  4. Potom ich potrieme rozšľahaným bielkom, obalíme a upečieme. 
 

Trdelníky chutia najlepšie čerstvé. Neobaľujte ich zo spodu, ľahko sa pripália!

Prajeme Vám dobrú chuť a kľudné prežitie Vianoc!