Loading...

❤ Radi vám pomôžeme s objednávkou po telefóne: +420 776 634 912 - po-pi 9:00-16:00 ❤

×

4 výhody svietenia s LED žiarovkami

21.12.2020 11:08

4 výhody svietenia s LED žiarovkami



Stále doma svietite normálnymi žiarovkami? Nahraďte ich technológiou LED - ušetríte na energiách, dieťa vám rýchlym rozsvecovaním a zhasínaním žiarovku nerozbije a dostupné sú jednoduché modely i žiarovky pre profesionálne nasadenie. Poďme sa bližšie pozrieť na hlavné výhody LED žiaroviek oproti klasickým:

 

1. (Nielen) mechanická odolnosť

Pokiaľ by ste skúsili nejakú LED žiarovku rozbiť, asi by vás čakalo (príjemné) prekvapenie - zdatne totiž odolávajú pádom, vibráciám či elektrickým výbojom. Naviac ich skutočne môžete rýchlo vypínať a zapínať, LED žiarovky sa taktiež ihneď po zapnutí rozžiaria na 100%. 

2. Šetrí účty za elektrinu

Predstavte si, že budete rok svietiť v priemere 5 h denne, a že 1 kWh stojí 0,08 centov. A teraz porovnajte ročné náklady na jednotlivé svetelné zdroje:

  • Klasická wolfrámová 85 W žiarovka  spotrebuje približne 155 kWh (11,86 €)

  • Úsporná 18 W žiarovka spotrebuje približne 33 kWh (2,52 €)
  • Úsporná 10 W LED žiarovka spotrebuje približne 18 kWh (1,38 €).


Platíte teda menej za mnohokrát kvalitnejšie osvetlenie!

 

3. Dlhšia životnosť

Najmä staršie generácie sú zvyknuté, že po relatívne krátkej dobe (niečo okolo 1 000 odsvietených hodín) žiarovka skrátka praskne a je potrebné ju vymeniť. S LED žiarovkou to takto nefunguje, pretože miesto 1 000 hodín ich odsvieti až 30 000… Takže ak ste menili žiarovku každé dva mesiace, teraz ju budete meniť až po 5 rokoch! 


4. Ekológia a bezpečnosť

LED žiarovky neobsahujú ortuť, olovo ani ďalšie jedovaté látky. Naviac ich používaním šetríte životné prostredie - existuje totiž celá rada spôsobov, ako ich pohodlne recyklovať. LED žiarovky tiež vyžarujú nekmitajúce svetlo a emitujú len zanedbateľné úrovne UV žiarenia. 
 

Záver

Neinformovaní skeptici sa často sťažujú na vysokú cenu a uvádzajú ju ako hlavný protiargument, prečo si LED svetlá nekupovať. Vráťte sa ale k príkladom vyššie o energetickej (ne)náročnosti či dobe, po ktorú budete musieť žiarovku vymeniť… v skutočnosti tak LED osvetlenie vychádza v dlhodobom horizonte finančne výrazne lepšie.